Novosti

JA PROTIV BIEBERA

JA PROTIV BIEBERA

Godina je dvijetisućeisedamnaesta. To znači samo jednu stvar: svijet više ne tolerira dosadu. Moderna mlada osoba ne kupuje dosadnu odjeću, ne sluša dosadnu glazbu, ne gleda zamorne filmove, ne tolerira jednolična jela. Isto vrijedi za djecu. Moderna mlada osoba ne želi dosadan tečaj jezika. Moderno dijete još manje.

Profesorica sam engleskog jezika u dvijetisućeisedamnaestoj godini. To znači samo jedno: Bieber je nezaobilazan. A kad kažem Bieber ne mislim samo na medijskim putem preuveličan pjevački talent onog plavog dječarca. Mislim na njihovu kulturu, na sadržaj njihovih smartfona, njihov jezik i interese, dinamike života tipičnog osnovca ili srednjoškolca.

Zašto? Odgovor je vrlo jednostavan. To su stvari s kojima ću se natjecati za njihovu aktivnu pažnju. Naglasak je upravo na riječi aktivno, jer pasivno slušanje i izvršavanje zadataka ne služi ničemu. Dakle, ja na svoj sat s njima gledam kao na dance battle između mene i Biebera, mene i Ariane Grande. Ne radi se tu o plesu, iako plesni koraci uopće nisu isključeni, riječ je o osvajanju skrovitih teritorija dječjeg mozga.

Vrtićki uzrast i niži razredi osnovne cijeniti će i najobičniju slikovnicu Dr. Seussa, ako ste je uspješno prebacili na veći hamer papir vedre boje, adaptirali je za dijete koje engleski uči kao strani jezik. Ako se, umjesto kao autoritet, predstavite kao netko tko treba njihovu pomoć – oni vam je nikada neće uskratiti, sve će ručice biti u zraku, a nakon dva do tri zajednička ponavljanja slijedi naguravanje jer svatko od njih želi sam pokušati ispričati priču – na engleskom jeziku.

Ako se pak borite s osnovcima, tu je Bieber (ovog puta ne kao umbrella term, već kao plavi dječarac šakom i kapom). Ubacite malo Biebera u svaku aktivnost. Oni će ga mrziti iz dna svoje neiskvarene duše ili će ga obožavati svim svojim nevinim srdašcem. U čemu god se našli, uvijek pobjeđujete jer oba su osjećaja izvrstan poticaj na bilo kakvu raspravu i konverzaciju, a kada o nečemu imate jasno određen stav potrudit ćete se izreći ga, pa i na stranom jeziku. Previše će vas živcirati suprotno mišljenje. Dobar profesor jezika uvijek mora znati povući za jezik.

Nije riječ o nikakvoj filozofiji. Ako ćemo iskreno: Arianu Grande povezujem samo s terorističkim napadom u Manchesteru, od smartfona zazirem, od Biebera se ospem, ali svoj posao obožavam.

Istina je svuda oko nas, glasi stari moto pradavnog X-filesa. Ako bih svoju metodu rada morala opisati jednom rečenicom okoristila bih se upravo tom šablonom. 
Didaktička sredstva su svuda oko nas.


Paula Jurišić

Informacije o idućoj radionici možete saznati ovdje.

 

© 2016 Centar znanja stranih jezika. Sva prava pridržana. Developed by: Fer Projekt